Hautamuistomerkit

Suomessa perinteinen hautamuistomerkki on kivi. Kivi on lähes ikuinen materiaali. Kivi edustaa pysyvyyttä; muistot säilyvät, vaikka läheinen onkin jo poissa. Hautamuistomerkki on ainutkertainen valinta ja sen hankintaa kannattaa miettiä huolella. Muistomerkki merkitsee vainajan hautapaikan ja on tärkeä hiljentymispaikka omaisille. Muistomerkin muoto, väri ja koristelut kertovat tarinaa vainajasta. Nykytekniikoilla ja vaihtoehdoilla erittäin persoonallisten muistomerkkien tekeminen on mahdollista.

Riippuu hautausmaasta, minkälaisen kiven haudalle saa asentaa. Uurnahaudan koko on usein pienempi kuin arkkuhaudan, jolloin kivikin on jonkin verran pienempi. Suurimmaksi osaksi vain maksimikoko on määritelty, mutta monilla hautausmailla myös kiven muoto tai väri voi olla määrätty. Selvitämme tarvittaessa nämä asiat. Myös hautaristejä, joko metallisia tai puisia on saatavilla.

Sukuhaudan kivi

Kun haudalla on jo kivi, arkkuhautauksen yhteydessä se tulee irrottaa paikaltaan
haudan kaivamisen tieltä. Samassa yhteydessä kivi voidaan puhdistaa, kunnostaa ja kaivertaa uusi nimi.

Jos tilaa kaiverrukselle ei ole, voidaan kiveen kiinnittää vähemmän tilaa vievä laatta. Myös kiven uudelleen hionta tai kokonaan uusi kivi voi tulla kysymykseen.

Hautamuisto­merkit

Hautamuistomerkki on läheisen muistelupaikka

Hautamuistomerkki tai tutummin hautakivi, on valinta, jota kannattaa miettiä hetken aikaa. Hautakiveen kaiverretaan tai lisätään kohokirjaimin tai laattana yleisimmin vainajan nimi sekä syntymä- ja kuolinaika. Sotiemme veteraaneille kiveen lisätään usein myös oman sotaveteraaniyhdistyksen merkki. Lisäksi hautakiveen voi sijoittaa symboleja, joista tutuimpia ovat esimerkiksi linnut, enkelit ja seurakuntaan kuuluvilla risti. Nykyisin hautakivessä ovat mahdollisia myös valmis paikka lyhdylle.

Jos hautapaikalla on hautamuistomerkki jo valmiina, hoidamme uuden kaiverruksen tai laatan kiinnittämisen hautakiveen.

Käytämme ohjelmaa, jonka avulla suunnittelemme hautakiven ja esitämme Teille luonnoksen ennen lopullista tilausta. Hautamuistomerkki pystytetään paikoilleen sulan maan aikaan. Kun muistomerkki asennetaan, saatte siitä tiedon.

Kauttamme saatte myös vanhojen hautamuistomerkkien entisöinnin, johon kuuluu mm. hautakiven puhdistus ja kaiverruksien kunnostus.

Kivilähde logo

Tutustu Kivilähteen mallistoon osoitteessa www.kivilahde.fi 

Muutamia esimerkkejä saatavilla olevista hautakivistä.