050 470 72 67 / Kotka
050 470 78 42 / Karhula

Hautaus­vaihtoehdot

ARKKUHAUTAUS

Arkkuhautaus tai maahautaus tarkoittaa arkun hautaamista maahan. Hautapaikka voi olla uusi hautapaikka kotipaikkakunnalta tai sukuhauta. Jokaisella on oikeus hautapaikkaan kotipaikkakuntansa hautausmaalla, riippumatta siitä onko kuulunut seurakuntaan vai ei. Toiselta paikkakunnalta uutta hautapaikkaa tulee anoa seurakunnalta. Kaikkialla vieraspaikkakuntalaisille ei luovuteta uusia arkkuhautoja.

Sukuhautaan haudattaessa tulee ensin tarkistaa, että arkkuhautaus siihen on mahdollinen. Tämä riippuu haudan hautasijojen määrästä ja aiemmin haudattujen vainajien hautausajoista.

Sukuhaudalla oleva hautakivi tulee siirtää pois ennen haudan kaivamista. Tässä yhteydessä kannattaa samalla tilata uuden nimen kaiverrus kiveen, ennen kuin kivi asennetaan takaisin hautauksen jälkeen.

Vainaja voidaan haudata arkussa myös muualle kuin hautausmaalle. Tässä tapauksessa kuitenkin lupakäytäntö on merkittävästi vaativampi.

Kaikki hautaukseen ja haudan kaivamiseen ja kuntoon laittoon sekä kiveen liittyvät toimenpiteet hoituvat hautaustoimistossamme.

TUHKAHAUTAUS

Tuhkahautauksessa tai uurnahautauksessa perinteinen tapa on järjestää ensin siunaus- tai saattotilaisuus kappelissa, ja tuhkaus tehdään tämän jälkeen. Tilaisuuden kaava ja merkitys on samanlainen kuin arkkuhautauksessa, erona vain se, että arkkua ei viedä hautaan, vaan tilaisuuden päätteeksi joko jää paikoilleen kappeliin, tai kannetaan autoon. Myös tuhkahautauksessa tarvitaan aina arkku. Hautaustavalla ei ole merkitystä arkkua valittaessa, koska arkun käyttötarkoitus on sama; viimeinen vaate, joka edustaa vainajaa hautajaisissa. Kaikki hautaustoimistojen valikoimissa olevat arkut soveltuvat myös tuhkaukseen. Arkun lisäksi valitaan vielä uurna. Tuhkaus on valmis krematoriosta riippuen yleensä parin viikon sisällä siunaustilaisuudesta.

Hautapaikkavaihtoehtoja on monia. Kuten arkullekin, uurnalle voidaan hankkia uusi oma hauta tai haudata se sukuhautaan. Hautausmailla on myös muistolehtoja, joihin tuhka voidaan sirotella joko maan pinnalle tai nurmikon alle.

Tuhkan voi maanomistajan luvalla haudata tai sirotella myös muualle kuin hautausmaalle. Oma piha, kesämökki tai vesistö ovat usein toivottuja vaihtoehtoja. Muualle kuin hautausmaalle ei kuitenkaan saa pystyttää haudaksi tunnistettavaa muistomerkkiä.

MERITUHKAUS

Merituhkaus tai merihautaus tarkoittaa tuhkan hautaamista mereen. Tuhka voidaan joko sirotella veteen, tai veteen voidaan laskea erityisesti tähän tarkoitukseen suunniteltu uurna, joka uppoaa, mutta tuhka pysyy uurnan sisällä. Uurna hajoaa merenpohjassa ajan myötä. Merihautaus voidaan tehdä joko rannalta tai veneestä.

Tuhka on haudattava tai pysyvästi sijoitettava yhteen paikkaan vuoden sisällä tuhkaamisesta. Krematorioilla on velvollisuus pitää kirjaa tuhkan hautauspaikasta ja paikka tulee ilmoittaa kirjallisesti krematorioon viimeistään uurnaa noudettaessa. Hautaustoimistomme voi hakea kaikki tuhkausta ja tuhkan hautausta varten tarvittavat luvat ja selvittää sallitut hautauspaikat.