050 470 72 67 / Kotka
050 470 78 42 / Karhula

Kustannukset

Jokainen hautaustilaisuus on yksilöllinen ja kustannukset riippuvat monista eri valinnoista. Myös hautauspaikkakunta ja paikkakunnan tarjoamat vaihtoehdot vaikuttavat suuresti. Vaihtoehtoja on monia, samoin valintaperusteita.

Keskimäärin Suomessa käytetään hautajaisiin 3000-4000€. Tähän sisältyy yleensä arkku, uurna, kuljetukset, kukat, muistotilaisuus, lehti-ilmoitukset ja seurakunnan kustannukset. Edullisimmilla vaihtoehdoilla kokonaiskustannukset voivat jäädä alle 1000 euron, kun taas ylärajaa kustannuksille ei ole, kuten muidenkaan juhlien järjestämisessä.

HAUTAUSAVUSTUKSET

Varaton tai vähävarainen kuolinpesä voi saada hautausavustusta toimeentulotukena. Työssä olleen henkilön kuollessa työnantajan vakuutusyhtiö voi maksaa korvausta kuolinpesälle, samoin jotkut ammattiliitot ja järjestöt.

VAINAJAN JA KUOLINPESÄN VELASTA

Mikäli kuolinpesän varallisuudesta ei ole tietoa, se on hyvä selvittää ennen järjestelyjen lukkoon lyömistä. Ensisijaisesti hautauskulut maksetaan aina vainajan varoista. Vainajan varoista maksetaan ensin ns. pesänselvitysvelat, eli kohtuulliset hautaus- ja perunkirjoituskulut, ja tämän jälkeen vasta muut velat esim. sairaalalaskut, vuokra ym. Omaiset eivät pääsääntöisesti vastaa vainajan veloista, mikäli kuolinpesän varat eivät riitä velkoihin, mutta kuolinpesän lukuun tekemästään velasta, esimerkiksi hautauskustannuksista, omaiset vastaavat.

(Perintökaari 21.luku, 1 § ja Perintökaari 21.luku, 4 §)