050 470 72 67 / Kotka
050 470 78 42 / Karhula

Lapset hautajaisissa

LAPSI ON UTELIAS KUOLEMANKIN ÄÄRELLÄ

Lapsen osallistuminen hautajaisiin on sitä tärkeämpää mitä läheisempi vainaja on hänelle ollut. Lapsen ikä ja persoonallisuus huomioiden voidaan hänen antaa osallistua myös järjestelyihin.

Kaukaisemman sukulaisen tai ystävän hautajaisissa on hyvä huomioida lähiomaisten toiveet sekä suhtautuminen lapsivieraisiin. Lähiomaisten toiveiden kunnioittaminen on tässäkin asiassa tärkeintä.

Siunaus- tai saattotilaisuudessa hiljennytään kunnioittamaan poismennyttä. Pienemmille lapsille se saattaa olla vaikeata ja siinä tapauksessa heidät voisi ottaa mukaan vasta muistotilaisuuteen.

Hautajaisiin lapsen ei tarvitse pukeutua mustaan, mutta vaatetuksen olisi hyvä olla hillittyä ja juhlavaa. Lapsella voi olla oma pieni kukkakimppu tai kukka, jonka hän laskee arkulle tai hautakummulle.

Vainajan katsominen on sopivaa myös lapsille heidän sitä itse halutessaan. Hautaustoimisto kertoo, jos on syitä, jonka vuoksi katsomista ei suositella.

Jäähyväisiksi, viimeiseksi tervehdykseksi lapsi voi piirtää piirustuksen, tehdä kortin tai muun muiston arkkuun laitettavaksi.

Lapsilla on monesti paljon kysymyksiä ja ajatuksia hautajaisista.