Vainajan nettitilien sulkeminen ja digitaalinen näkyvyys

Tänä päivänä sosiaalista mediaa ja erilaisia nettitilejä käyttää valtaosa väestöstä, ikään katsomatta. Henkilön kuollessa nettimaailmaan voi jäädä vainajalta lukuisia eri käyttäjätilejä kuten: Facebook, Twitter ja Google-palvelut. Harva meistä kuitenkaan tekee digitaalista testamenttia, josta selviäisi minne on kirjautunut ja millä tunnuksilla.

Nettitilien sulkemisella ei ole välitöntä kiirettä, mutta on hyvä tiedostaa niiden olemassaolo. Toisissa palveluissa on sivustoilla säännöt, että profiili poistetaan, mikäli sinne ei kirjauduta riittävän pitkään aikaan. Profiili voi tosin säilyä kuukausista ikuisuuteen, ellei sitä pyydetä sulkemaan. Erilaiset sulkematta jätetyt tilit voivat kiinnostaa tulevaisuudessa myös rikollisia. Esimerkiksi sähköpostitilit saattavat kiinnostaa ulkopuolisia tietomurtojen ja identiteettivarkauksien takia. Myös erilaisien palveluiden kuten Facebookin automaattisen päivityksen saattavat nousta esiin vielä henkilön kuoltua.

Olemme listanneet alle yleisimmät nettitilit ja palvelut sekä vinkkejä ja ohjeita niiden sulkemiseen.

FACEBOOK

Facebook -profiilin muokkaamiseen on kaksi vaihtoehtoa vahvistettu kuolema ja perintöyhteyshenkilö.

Vahvistettu kuolema

Palvelusta löytyy lomake, jolla voi pyytää Facebookia poistamaan kuolleen henkilön profiilin tai muuttamaan sen muistosivuksi. Facebook voi muuttaa edesmenneen ihmisen profiilin ns. muistosivuksi, poistaa tai jäädyttää tilin. Tämä onnistuu vain, jos Facebook saa omaisilta, lähisukulaiselta tai pesänjakajalta varmistuksen käyttäjän kuolemasta. Varmistusta varten Facebook pyytää tietoja edesmenneen henkilön Facebook -tilistä sekä hänen kuolinpäivänsä. Mikäli kuolintodistusta ei ole, Facebook pyytää muita todisteita lähisukulaisuudesta tai perillisyydestä ja kuolemasta (esimerkiksi valtakirjaa tai testamenttia ja kuolinilmoitusta tai muistokorttia).

Perintöyhteyshenkilö

Facebookissa on mahdollista nimetä itselleen ”perintöyhteyshenkilön” Nimetty henkilö voi hallita tiliä, mikäli haltijalle sattuu jotain. Perintöyhteyshenkilö ei voi toimia normaalina käyttäjänä tai lukea esimerkiksi aiempia yksityisviestejä, mutta perintöyhteyshenkilö voi hallinnoida tiliä ja esimerkiksi vastata kaveripyyntöihin tai päivittää profiilikuvan.

INSTAGRAM

Facebook omistaa Instagramin, joten omainen voi hoitaa käytännön samalla tavalla kuin Facebook -profiilin sulkemisen. Instagram -tilin voi myös muuttaa muistosivuksi Facebookin tavoin.

TWITTER

Tilin voi poistaa ainoastaan vainajan lähiomainen, joka pystyy todistamaan sukulaisuussuhteensa. Lisäksi Twitterille tulee toimittaa mm. kuolintodistus. Palveluun pitää lähettää sähköpostia tai kirje. Twitter on Facebookia tiukempi, ja vain lähiomainen voi vaatia tilin lopettamista.

LINKEDIN

Profiilin poistamista voi pyytää kuka tahansa vainajan LinkedIn-ystävistä lähettämällä viestin Linkedinin ylläpitäjille. Ylläpitäjille täytyy ilmoittaa kuolleen käyttäjän nimi, viimeisin työpaikka, ilmoittajan suhde vainajaan sekä vainajan LinkedIn-profiilin URL-osoite.

GOOGLEN PALVELUT: ESIM. GMAIL, YOUTUBE, GOOGLE+, GOOGLE DRIVE

Omaisen tulee lähettää Googlelle mm. oma henkilötodistus, vainajan kuolintodistus ja vainajan ilmoittajalle lähettämän sähköpostin otsikkotiedot. Google miettii omien sanojensa mukaan tapauskohtaisesti voiko vainajan tietoja ilmoittajalle luovuttaa.

Google on luonut myös ns. tilin käyttämättömyyden hallinta -sovelluksen, jolla välttää ikävän prosessin kokonaan. Tällä voit antaa esim. puolisolle tai luotetulle ystävälle oikeus päästä käsiksi tiliisi oman kuoleman jälkeen.

SPOTIFY, NETFLIX, VIAPLAY

Palveluilla ei ole erillistä käytäntöä, joten omaisen pitää ottaa yhteyttä asiakaspalveluun. Netflixin ja maksullisen Spotifyn palvelu tosin keskeytyy, kun vainajan luottokortti suljetaan.

APPLE

Apple on tunnetusti tarkka asiaoistaan ja ei pohdi vainajan tahtoa. Pilvipalveluun talletettuun materiaaliin ei kukaan pääse käsiksi asiakkaan kuoleman jälkeen. iTunesista ostetut kirjat, elokuvat ja musiikki ovat tavallaan lainassa, eikä niitä pysty siirtämään toiselle. Kun käyttäjä kuolee, kokoelma palautuu palveluntarjoajalle.

VEIKKAUS-TILI

Veikkaus tarkistaa kolmen kuukauden välein väestörekisterin ja oman jäsenrekisterinsä ja huomaavat näin henkilön kuolleen. Mikäli tilillä on rahaa, se palautetaan vainajan pankkitilille.

PAYPAL

Vain kuolinpesän hoitaja/perunkirjoittaja voi pyytää vainajan PayPal-tilin sulkemista. PayPalille tulee toimittaa mm. kuolintodistus, asianhoitajajan laillisuustodistuksen sekä asianhoitajan henkilöllisyystodistuksen, jotta prosessi voidaan aloittaa. Mahdolliset tilille jääneet varat PayPal palauttaa shekillä asianhoitajalle.