050 470 72 67 / Kotka
050 470 78 42 / Karhula

Ohjeita kantajille

Arkun kantajana toimiminen hautajaisissa on arvokas tehtävä, joka saattaa kuitenkin tuntua raskaalta. Raskain asia ei ole arkun paino, vaan hautajaisiin liittyvät suru ja jännitys saattavat tehdä tilanteesta vaikean. Kantaja suoriutuu tehtävästään helpoiten, kun muistaa muutaman kantamiseen liittyvän tärkeän asian.

OHJEITA KANTAJILLE

Arkku on kappelissa pää alttarille päin. Arkkua kannetaan jalkopää edellä. Kantajien järjestys sovitaan etukäteen. Lähimmät omaiset kantavat yleensä pääpuolessa. Kuitenkin on hyvä muistaa ja huomioida, että kantaessa jalkopää on kevyempi.

Päällysvaatteet pitäisi olla lähellä, hyvin saatavilla, mikäli niitä käytetään kantaessa. On suositeltavaa käyttää käsineitä. Päällystakkia käytettäessä kantajilla voi olla myös valkoiset kaulahuivit.

Vahtimestari tai pappi kutsuu kantajat, jotka asettuvat arkun ympärille. Kantajat viettävät hiljaisen hetken asennossa arkkuun päin kääntyneinä ja laittavat mahdollisen hatun päähänsä.

Lähdettäessä kantamaan

Kantoliina viedään pään yli, selän takaa ( ei niskan) ulommalle olkapäälle. Polvia notkistetaan hieman, vedetään kantoliinaa kireälle ja otetaan liinasta kiinni alhaalta tukevasti. Paino jakautuu koko vartalolle ja noustaan suoraksi.

Arkkua kannetaan mahdollisimman korkealla, että nostaminen ulkona odottaville kärryille tai autoon olisi helpompaa.

Arkkuhautauksessa arkku viedään saattokärryillä haudan lähelle. Kantajat kävelevät arkun vierellä molemmin puolin, omilla kantopaikoillaan.

Arkkua hautaan laskettaessa

Olkapäällä oleva liina heitetään taaksepäin ja käsi viedään nopeasti eteen toisen käden viereen niin, että kädet ovat peräkkäin kantoliinalla. Ote liinasta niin, että käsi ei jää arkun kannen alareunan alle.
Kantoliinaa ei pidä pyörittää käden ympäri. Kun arkku on laskettu hautaan, toisen puolen kantaja hellittävät otteensa kantoliinoista ja toisen puolen kantajat nostavat ne ylös haudasta – tämän on sovittava etukäteen.

Kantajat hiljentyvät hetkeksi hautaan päin, kääntyvät lähiomaisiin päin ja kumartavat. Tämän jälkeen haudan päälle asetetaan kansi, jolle saattoväki laskee kukat.