050 470 72 67 / Kotka
050 470 78 42 / Karhula

Kukat ja koristelu hautajaisissa

Siunaus – ja saattotilaisuudessa arkun päällä on arkunkoriste, jonka hautaustoimistomme toimittaa ja kiinnittää valmiiksi ennen kuin saattoväki tulee kappeliin tai kirkkoon. Arkunkoristeessa käytettävät kukat voivat olla vainajan lempikukkia tai se voidaan tehdä lempiväreistä, vuodenaikaa mukaillen.

Kukkien valinnan voi jättää myös ammattilaisen valittavaksi hautaustoimistossa tai kukkakaupassa. Arkunkoriste sidotaan arkunharjalle sopivaksi, riippuen arkun mallista. Kappeli tai kirkko voidaan myös koristella kukin ja kynttilöin. Monessa paikassa on seurakunnan puolesta pienet alttarikukat valmiina. Myös kyntteliköt ovat kaunis koriste arkun ympärillä, niitä voi kysyä seurakunnalta tai lainaksi hautaustoimistosta.

Omaisten kukkalaitteet voivat olla kukkavihkoja, kimppuja tai seppeleitä. Saattoväki laskee kukkalaitteet kukkatervehdykset joko arkun ympärille tai haudalle, riippuen hautaustavasta.  Lähimmät omaiset laskevat kukkalaitteensa ensimmäisenä, ja kaikkein lähimmät laskevat kukkansa arkun vierellä tai haudalla vainajan sydämen kohdalle. Seuraavaksi kukkatervehdyksen jättävät viralliset edustajat, jos heitä on, ja sen jälkeen muu saattoväki laskee kukkansa vuorollaan. Monesti lähimmän omaisen kukkien ja arkunkoristeen tyyli ja väritys noudattelee samaa linjaa. Jos omaiset esittävät kutsun yhteydessä toivomuksen, minkälaisia kukkia hautajaisiin tuodaan, toivomusta on syytä noudattaa.

Kukkalaitteisiin on tapana liittää jäähyväistervehdys. Tervehdys voidaan tekstata joko nauhoille tai nykyään enenevässä määrin kortille. Hautaustoimisto tai kukkakauppa tekee tämän useimmiten valmiiksi ja kiinnittää kortin tai nauhat kukkiin.

Niin sanottu omistusosa, eli ketä muistetaan ja kuka/ketkä muistaa, on tärkein. Tämän lisäksi usein laitetaan värssy; Raamatunlause, runo tai vaikka itse kirjoitettu jäähyväistervehdys. Varsinkin lähiomaisten viimeiset tervehdykset voivat olla hyvinkin vapaamuotoisia. Vaikka tekstiä ei sen hetken tullen pystyisikään lukemaan, se jää muistoksi korttiin tai nauhaan omaisille.

Esimerkiksi:
”Matti Virtasen muistoa kunnioittaen, 
Maija Meikäläinen perheineen”

Jos vainaja on ollut läheinen, ja lähiomaiset tuntevat henkilön,  jolta jäähyväistervehdys on, sukunimiä ei yleensä mainita. Myös kutsumanimiä voidaan hyvin käyttää.

”Masaa kaivaten ja yhteisistä muistoista kiittäen, 
Maija, Mikko ja Minna”

Sivuillamme on lisää esimerkkejä muistolauseista.

Siunaustilaisuuden jälkeen vietettävässä muistotilaisuudessa on useimmiten myös kukkia kynttilöiden lisäksi koristeena. Kukkia voi olla kaikilla pöydillä tai sitten vain muistopöydässä, missä on vainajan valokuva, kynttilä ja mahdollisesti tulleet adressit. Muistotilaisuuden kukat voivat olla vainajan lempikukista tai –väreistä, tai sitten noudatella esimerkiksi samaa linjaa kuin siunaustilaisuudessa olleet kukkaset.